en blogg om kraft, vilja och målmedvetenhet

Tiny house living

Jag följer ett par, tre kanaler på Youtube som handlar om detta med tiny house living. Jag måste erkänna att jag attraheras väldigt av konceptet, men jag tror att det är aningens för litet för mig och mina behov. Det här inlägget kommer att ägnas åt mina tankar om hela fenomenet – för- och nackdelar för mig personligen.

Jag har flera intressen som tar rätt stor plats hemma. Jag envisas med att använda stationär dator, eftersom jag sysslar en del med bildredigering, webdesign, layout och så vidare. Det innebär att jag vill ha och anser att jag behöver, ha en relativt stor kontorsplats med tillhörande kontorsstol (och den jag har är gigantisk). Jag syr också, och vill gärna ha min symaskin framme för bekvämlighets skull. Lägg till det att jag behöver utrymme att förvara och klippa tyg. Jag fotograferar också och har rätt många kameror (varav alla utom en inte används), men det tar inte särskilt stor plats eftersom jag inte har någon studio.

Alla dessa intressen, plus det faktum att jag också har en hund och en katt, hur mycket böcker som helst samt en stor hörnsoffa, gör att jag har svårt att se hur jag skulle få plats i ett tiny house.

Det jag attraheras av är dock just att det är litet och smidigt. Jag har en tvåa på cirka 54 kvadrat, som är extremt dåligt planerad. Jag har dessutom rätt mycket grejer, så det blir lätt rörigt. Jag använder oftast ett rum väldigt intensivt under en period, och då är jag knappt i de andra rummen överhuvudtaget. Det som används flitigast hemma hos mig är sovrum, badrum och kök (där jag har mitt kontor). De senaste åren har jag ofta tänkt att jag inte skulle behöva det utrymme jag har, eftersom jag använder det på det sätt jag gör.

Jag har ägnat åratal åt att drömma om ett hus att bo i. Tidigare har jag velat ha ett rätt stort hus, men ju mer jag tänker på det (och ju äldre jag blir) desto mer inser jag att jag varken behöver eller vill ha ett jättestort hus. Den främsta anledningen till det är att jag ska orka städa det och hålla det i någon slags överkomlig ordning. Ju större hus, desto drygare att städa – så tänker jag.

Ett annat skäl som gör att jag attraheras av just tiny houses är möjligheten att flytta på dem från ett ställe till ett annat. Det är fullt möjligt att resa runt med ett tiny house, vilket är alldeles otroligt charmigt. Förmodligen också oerhört kostsamt, med tanke på att man i så fall behöver ha en rätt stor bil som klarar av att dra. Lägg sedan till bensinkostnaderna på det, så blir det förmodligen dyrare än i alla fall jag skulle ha råd med.

Ett skäl som talar emot ett tiny house för min del är att jag på grund av hur mitt liv sett ut, gärna samlar på mig förbrukningsvaror så att jag vet att det finns även om jag skulle ha mindre med pengar under en period. Ett tiny house är inte byggt för den typen av lagerhållning, vilket skulle göra mig oerhört nervös även om jag trivdes på andra sätt.

Därför har jag till nästan 100% ändrat min vision av hur jag vill bo. Jag vill ha en fast bostad där jag bor på heltid, men jag vill nog också ha en husvagn eller husbil, så att jag kan resa – och helst ta med mig katten och hunden. Det vore otroligt roligt att kunna resa runt och träffa folk jag sällan träffar på grund av avstånden.

Just nu har jag funderat mycket på vilken typ av hus jag vill bo i, och har kommit fram till någon form av drömhus. Jag tänker mig ett timrat hus med en sammanlagd boyta på cirka 60 – 70 kvadratmeter eller så. Jag vill ha ett enplanshus, fast med ett sovloft. Till loftet vill jag ha en trappa, så att djuren kan ta sig upp och ner utan problem. På loftet vill jag ha mitt sovrum, ett badrum med dusch och toalett och tvättmaskin, samt en klädkammare.

På bottenplan vill jag ha kök och en toalett under loftet – och sedan ett enda stort rum som kan delas av med bokhyllor, skärmas och så vidare. Jag gillar den tanken en hel del; då kan man bygga rummen med möbler som man vill ha dem, och tröttnar man är det väldigt enkelt att göra om. För mig som har mycket böcker med tillhörande stora bokhyllor (Ikeas Expedit) blir det väldigt lätt.

Tänk er detta hus nånstans mitt ute i skogen. Inte en gräsmatta så långt ögat når, men massor med tall och gran. Mossa på backen, stora stenar för Boyo (hunden) att hoppa upp och ner från. Ett litet förråd vore bra att slänga in bildäck i för förvaring. En eldtunna. Kanske en typ gatulykta för att lysa upp under mörka kvällar och nätter. Jag skulle vilja bygga en tegelmur så att den ser gammal och nedgången ut – bara kanske tre meter bred eller så. Jag vill ha traktordäck att plantera blommor i. En kattgård så att Molly kan vara utomhus utan att riskera att bli tagen av räv eller rovfågel.

Jag har verkligen inget behov av stort och fancy. Men det jag har beskrivit nu känns väldigt mycket som jag. Jag är otroligt trött på att vandra omkring i min dåligt planerade tvåa, och trängas med folk jag inte gillar som även om det är olika lägenheter, befinner sig alldeles för nära för att det ska kännas kul. Jag är ännu tröttare på att det är ett projekt att ta sig ut, särskilt om man vill ut i naturen för att vara ostörd. Det elljusspår med tillhörande skog här där jag bor är i princip alltid fullt med folk som motionerar, promenerar med hunden, eller grillar. Det går liksom inte att få vara ifred.

Det här är min målbild. Hur jag ska ta mig dit har jag ingen aning om. Förhoppningsvis är det möjligt. Har du något att hyra ut, eller tips på hur jag kan nå dit utan kapital – let me know. 🙂

 

Shewolf

 

Jag har förlorat nästan allt, för andra gången i mitt liv.

 

Första gången, på grund av sjukdom.

 

Andra gången, på grund av nödvändigheten av förändring.

 

Ingetdera har varit bekvämt.

 

Nu är jag halvvägs igenom min personliga, andliga förändring, och förväntar mig att resten – den fysiska, materiella förändringen, ska följa efter.

 

Den här bloggen handlar om viljan att leva på ett annat sätt. Jag vill ta hand om min fyrbenta familj och se till att våra fysiska och andliga behov tillfredsställs.

 

Häng på, vetja! 🙂

Kategorier
Translate