en blogg om kraft, vilja och målmedvetenhet

Attraktionslagen – ett liv i lyx?

Det mesta jag har läst och sett angående attraktionslagen (Law of attraction, the Secret) handlar om att leva ett liv i lyx. Det är i alla fall så jag uppfattar det, och det kanske inte är så konstigt med tanke på att det mesta jag läst kommer från USA – the American dream, liksom. Jag har svårt att låta bli att undra vad det där “ett liv i lyx” egentligen innebär.

Boyo letar godis i en betongtunnel.

Boyo letar godis i en betongtunnel.

Jag tror att det måste hänga ihop med den västerländska synen på vad det innebär “att lyckas”. Är man lyckad som människa har man ett välbetalt jobb, en härlig familj, ett fantastiskt och vackert (och dyrt!) boende, en eller flera dyra bilar, kanske en båt eller flådig husbil/husvagn, man åker på dyra, lyxiga semestrar ett par, tre gånger per år, och har få om några bekymmer – i alla fall inga ekonomiska sådana.

Jag har inte läst allt som har med attraktionslagen att göra, men jag har läst litegrand – och jag har ägnat rätt mycket tid åt att lyssna på Abraham (Hicks) i mängder av klipp på Youtube. Dessutom har jag ägnat delar av min tid åt att lyssna på några andra som kan anses ha lyckats inom attraktionslagen; Jake Ducey, Bentinho Massaro (en mer avancerad och andlig/filosofisk variant) och några till som på olika sätt adresserar och pratar om attraktionslagen. Alla har de sin svans följare som troligen glatt betalar för kunskap de tror ska göra dem jätterika.

Varför är ekonomisk överdriven rikedom del av begreppet “lyx”? Och varför är det så viktigt?

Visst, jag skulle verkligen inte gnälla om jag råkade vinna jackpot på Eurojackpot. Det skulle ge mig möjlighet att leva exakt så som jag vill och vara ekonomiskt oberoende i resten av mitt liv och flera livstider till. Jag skulle kunna försörja de personer jag står närmast och ge dem allt de pekade på. Jag skulle kunna stötta varje organisation och person jag hade lust med, vilket skulle vara otroligt häftigt.

Men jag vill verkligen inte ha ett stort slott med femton rum, tio salonger, sjutton badrum, ett kök som täcker ett halvt våningsplan, en trädgård om tiotusen kvadratmeter med gräsmatta som måste klippas regelbundet. Jag vill verkligen inte ha det så. Vad ska jag med allt det till?

För mig handlar begreppet lyx om möjligheten och förmågan att kunna skapa mig ett liv jag vill ha. För mig är lyx att kunna bo i skogen utan grannar, utan en gräsmatta som måste klippas för att vara snygg. Lyx för mig handlar om att ha ett boende jag klarar av att hålla hyfsat i ordning utan att det tar mig en vecka att städa hela alltihopa. Lyx för mig handlar om att kunna betala mina räkningar och ändå ha pengar kvar.

Jag har inget emot att spara ihop pengar till något jag verkligen vill ha, men lyx är att ha pengar att spara av. Lyx är att kunna äta bra mat och ge lika bra mat till sina djur. Det är lyx att kunna gå till läkare och tandläkare och annat man behöver.

Men framför allt är det lyx att kunna välja. Att stå utan valfrihet är inte att leva i lyx. Med det samhälle vi lever i, är pengar nyckeln till valfrihet i väldigt hög grad.

När det gäller attraktionslagen som fenomen, anser jag att den saknar en hel del för att vara riktigt effektiv. Den kanske fungerar för den som antingen inte har något bagage att släpa på, eller den som är så tom och ytlig att det inte spelar någon roll. Men för oss som kämpar med psykisk sjukdom och/eller trauman, finns det väldigt många saker som på ett effektivt vis sätter käppar i hjulet. Jag anser därför att attraktionslagen är alltför ensidig och smalspårig.

Därför fungerar det – för mig, bättre med en andlig/filosofisk approach som är bredare och tar hänsyn till livets alla delar. Attraktionslagen är för fokuserad på vilja för min smak. Jag har ju valt shamanism som “mitt” uttryck för andlig tillhörighet, eftersom jag upplever (och anser) att den har alla de delar som attraktionslagen saknar. Shamanism är ett helhetsgrepp som jag verkligen uppskattar. Det är också en väg att vandra, inte en karriärstege att klättra uppför där den som har mest och störst vinner.

Min egen dröm om ett lyxliv går ut på att leva i ett hus i skogen – ett hus jag klarar av att ta hand om. Jag vill ha tillräckligt med pengar för att med lätthet ta hand om mina och mina djurs behov. Jag vill leva ett lugnt och stilla liv nära naturen. Jag vill ha få, men nära relationer som är hälsosamma och konstruktiva. Jag vill sysselsätta mig på sätt som gynnar mig och min utveckling, som jag mår bra av och som förhoppningsvis har något slags värde för min omvärld.

Det låter väl inte som alltför svårt att åstadkomma!?

Well – det beror på vilken utgångspunkt man har. För mig handlar det om att hitta ett sätt att finansiera det sätt som har störst förutsättning att ge mig balans och stabilitet på ett sätt jag aldrig upplevt, och dessutom vara givande på så oerhört många sätt.

 

Shewolf

 

Jag har förlorat nästan allt, för andra gången i mitt liv.

 

Första gången, på grund av sjukdom.

 

Andra gången, på grund av nödvändigheten av förändring.

 

Ingetdera har varit bekvämt.

 

Nu är jag halvvägs igenom min personliga, andliga förändring, och förväntar mig att resten – den fysiska, materiella förändringen, ska följa efter.

 

Den här bloggen handlar om viljan att leva på ett annat sätt. Jag vill ta hand om min fyrbenta familj och se till att våra fysiska och andliga behov tillfredsställs.

 

Häng på, vetja! 🙂

Kategorier
Translate