en blogg om kraft, vilja och målmedvetenhet

Innehåll i mitt hus

Det jag syftar på med rubriken är vad jag vill få plats med i mitt hus. Eller ja, hus och hus.. det beror sig väl på vad det blir, antar jag – men stället där jag ska bo, i alla fall. Jag råkar ju ha några hobbys som tar en del plats, vilket gör att jag inte skulle trivas med att bo alltför litet. Fast å andra sidan – inte alltför stort heller. Planlösning är viktigare än kvadrat, men jag vill helst inte känna mig instängd heller.

Småflickorna trängs på klöstunnan i vardagsrummet.Nu är det sådär trist bildkvalitet igen – så går det med en rätt crappig mobilkamera. 🙁

När jag var tjugofem år gammal flyttade jag in i lägenheten där jag bor nu. Det är väldigt många år sen. På den tiden spelade planlösning och sånt inte så stor roll. Det främsta skälet till att jag ville bo här, var snickarglädjen över diskbänken. Numer är jag lite mer kinkig. Snickarglädjen över diskbänken gör att det är svårstädat (jämförelsevis). Planlösningen ska vi inte ens prata om. Jag har en lång korridor till hall som enbart består av bortkastat utrymme, och ett badrum som är lika bortkastat utrymme det.

Jag har sedan jag var tjugofem år gammal levt på cirka femtiofyra kvadrat, onödigt och rätt dåligt planerat. Jag har haft mörkrum i klädkammaren (för analogt fotografi). Jag har haft datorn i sovrummet, i ett inbyggt kontor (bakom två enorma bokhyllor) i vardagsrummet, och sedan ett par år eller så, har jag mitt kontor i köket. Needless to say; det finns inte plats att umgås normalt vid ett köksbord i köket.

I vardagsrummet har jag soffa, matbord där jag klipper tyg, och ofta sitter när jag har folk på besök. Jag har också ett mindre bord, där min symaskin står framme konstant. Jag har också min största bokhylla med mängder av böcker där. En något mindre bokhylla, även den fullproppar, finns i sovrummet. Jag har också en mindre bokhylla i hallen, och en likadan i köket. För den som undrar; ja, jag har rätt många böcker. 😀

Lite kortfattat kan man säga att det jag önskar mig av mitt nya hem är att inte behöva tvinga in mina hobbys med vilja, våld och vaselin, för att de ska få plats.

Till exempel; ett kök som får vara kök – och bara kök. Inte ett kök där jag har mitt kontor eller klipper tyg på köksbänken (been there, done that) bredvid spisen. Jag önskar mig ett separat kontor där jag kan ha datorn, ytterligare ett skrivbord där jag kan sitta och måla (akvarell, för den som undrar) och stapla papper. Därinne vill jag också ha i alla fall en bokhylla med facklitteratur (mest konst- och fotolitteratur, för den som undrar).

Jag skulle också vilja ha ett syrum, där jag både kan förvara tyg, klippa tyg, sy, stryka, hänga halvfärdiga grejer jag håller på med, och så vidare. Jag vill ha det i ett separat rum från datorn, därför att datorer och tygdamm är inte helt kompatibla. Härinne vill jag ha bra förvaringsmöjligheter, eftersom även om mitt tygförråd inte är världens största, tar det fortfarande upp en hel del plats. Idag är allt mitt tyg förvarat i kartonger och kassar, och tar upp en relativt stor del av utrymmet bakom bokhyllan i vardagsrummet.

Mitt vardagsrum – där vill jag kunna umgås på ett smidigt sätt. Soffa, gärna någon slags matbord, bokhyllor – det där vanliga.

Så de utrymmen jag vill ha är alltså kök, kontor, syrum, sovrum, vardagsrum – och ett badrum som inte är en korridor. Jag vill gärna ha ett hyfsat kvadratiskt badrum, faktiskt. Med utrymme för åtminstone en kattlåda.

Ja, just – katterna. I min nuvarande lägenhet har jag en del grejer åt katterna, men något jag faktiskt skulle vilja är att sätta upp hyllor på väggarna så att de kan vara på hög höjd utan att riva ner grejer från exempelvis bokhyllor (been there, done that too). De är relativt nöjda med vad de har nu, men det finns definitivt utrymme för förbättring.

Dessutom skulle jag vilja ha en större kattgård, så att de kan vara utomhus men i trygghet.

Allt beror sig ju liksom på, men jag skulle verkligen uppskatta att ha en inhägnad tomt. Helst riktigt högt stängsel. Jag vill kunna ha hundar lösa på tomten utan att oroa mig för att de sticker iväg. Framför allt eftersom jag gärna tar emot daghundar, och i stället för att sitta inomhus hela dagarna förutom på promenader tänker jag att det kan vara kul att vistas utomhus.

Utomhus vill jag för övrigt ha tillräckligt med utrymme för att kunna odla lite grönsaker för privat bruk. Jag vill bland annat ha blomkål och broccoli. Kanske lite vitlök. Eventuellt morötter – men jag äter inte jättemycket morötter, så det beror på. Och så vill jag gärna ha rabarber, jordgubbar och björnbär. Jag äter hyfsat strikt LCHF, så jag vill inte ha särskilt mycket frukt.

På tal om utomhus – det här har jag nog skrivit om tidigare, men jag vill helst ha en naturtomt. Allra helst med den del tallar, och gärna en del stenar/klippor. Skugga är ett starkt ledord, eftersom jag tillhör den där lilla gruppen människor som inte hanterar värme särskilt väl – alls, faktiskt.

Sol och skugga oaktat, vill jag ha ett lägre bord (typ ett sånt där som står överallt man vill sitta och fika, med bänkar som sitter ihop med bordet) så att jag kan ställa min hund därpå och borsta den, utan att bryta ryggen.

Så – där har ni det. Nu har jag just beskrivit det mesta jag vill få ut av ett boende. Jag har säkert missat något, men på det stora hela är det här vad jag söker efter. 🙂

 

Shewolf

 

Jag har förlorat nästan allt, för andra gången i mitt liv.

 

Första gången, på grund av sjukdom.

 

Andra gången, på grund av nödvändigheten av förändring.

 

Ingetdera har varit bekvämt.

 

Nu är jag halvvägs igenom min personliga, andliga förändring, och förväntar mig att resten – den fysiska, materiella förändringen, ska följa efter.

 

Den här bloggen handlar om viljan att leva på ett annat sätt. Jag vill ta hand om min fyrbenta familj och se till att våra fysiska och andliga behov tillfredsställs.

 

Häng på, vetja! 🙂

Kategorier
Translate